Studielift Blog | Verdiepend leren in de bovenbouw, een must als je wilt slagen!
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Verdiepend leren in de bovenbouw, een must als je wilt slagen!

01 oktober 2021

Vanaf 3 havo/vwo wordt het voor veel leerlingen ineens hard werken op school. Waar het de eerste twee jaar nog redelijk makkelijk ging, merken veel leerlingen dat ze essentiële vaardigheden missen voor goede resultaten.

Zowel voor de overgang van onderbouw naar bovenbouw op de middelbare school als van middelbare school naar vervolgopleiding geldt dat er flink wat wordt gevraagd van onze leerlingen en studenten:

  • Het lestempo van de lessen ligt hoog, er wordt veel stof behandeld in relatief weinig tijd.
  • Inzicht in je vakken en weten wat er van je verwacht wordt is van groot belang.
  • De hoeveelheid leerstof per toets wordt meer en je redt het niet meer om toetsen voor te bereiden met alleen dde lesstof een paar keer doorlezen.
  • Er wordt steeds meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid van leerlingen en studenten verwacht.

Het werken met en begeleiden van bovenbouwleerlingen en studenten vraagt om een verdiepende aanpak van vaardigheden met betrekking tot zowel de leerhouding als het leergedrag.

Met welke onderwerpen zou jij graag aan de slag willen met je leerlingen?

  • Werken aan leerhouding, de impact van mindset en motivatie op de leerprestaties.
  • Meer metacognitieve vaardigheden aanleren zoals reflecteren en leerpunten uit toetsen halen.
  • Verschillende soorten leertechnieken aanbieden een leerlingen, zoals onder andere mindmappen, Cornell-schema, tekstschema en Infographic, zodat zij meerdere leerstrategieën voor hun verschillende soorten vakken in kunnen zetten.
  • Werken aan een persoonlijk leer- of studeerplan op basis van de ideale leermix.
  • Leerlingen echt goed klaarstomen voor zowel het examenjaar als hun vervolgstudie.

Kun jij nog wel wat tips en tools gebruiken om bovenbouwleerlingen en studenten beter te begeleiden of ben je op zoek naar een direct inzetbare tool voor jouw leerlingen?

Actief leren leren is een zeer praktische training waarin leerlingen vanaf 3 havo in zes lessen van een uur zowel aan hun leerhouding als aan hun leergedrag werken. Wil je de training klassikaal geven, dan krijg je van mij een draaiboek van 12 lessen van 40 minuten.

Tijdens de opleiding leer ik jou in twee dagen op locatie of drie dagdelen online alles over leerhouding (mindset, motivatie, reflecteren, doelen stellen, enzovoort) en leergedrag (leerstrategieën, leertechnieken, aantekeningen & samenvattingen maken, toetsweken voorbereiden).

Na afloop kun jij direct met een kant en klaar pakket inclusief uitgewerkt draaiboek aan de slag met jouw leerlingen.

Ik geef je vast antwoord op de drie meest gestelde vragen over Actief leren leren:

1.     Kan ik Actief leren leren ook in mijn klas inzetten?
Jazeker kan dat. Bij de cursus Actief leren leren zit een uitgebreid cursusboek en een uitgebreid werkboek. Hier kun je met je leerlingen gedurende het hele schooljaar uit werken. Pak de onderwerpen eruit die spelen in jouw klas en ga er direct mee aan de slag. Denk hierbij aan mindset, motivatie, doelen stellen, reflecteren, focus en concentratie, leren van fouten en successen, persoonlijk leerplan opstellen, toetsen voorbereiden, taxonomie van Bloom en acht soorten leertechnieken.

 2.     Moet je eerst ‘Snel leren = leuk leren’ doen voordat je Actief leren leren kunt gaan doen?
Nee hoor, dat is niet per sé nodig, als je alleen met bovenbouwleerlingen werkt, kun je meteen de opleiding tot trainer Actief leren leren volgen. Wil je ook jouw leerlingen op weg helpen met snellezen, mindmappen en plannen, dan kun je ervoor kiezen om eerst de opleiding tot trainer ‘Snel leren = leuk leren’ te volgen.

 3.     Is Actief leren leren een vorm van bewegend leren?
Actief leren leren gaat niet over bewegend leren, maar over actief je leerstof verwerken. Actief is in dit geval een acroniem voor leren met Aandacht, Creativiteit, Tevredenheid, Inzicht, Effect en Focus. Het zorgt ervoor dat jouw leerlingen niet alleen de lesstof doorlezen, maar op een dusdanige actieve manier verwerken, dat zij in staat zijn toepassings- en inzichtvragen beter te beantwoorden.

Heb jij nog een andere vraag over Actief leren leren? Ik zie hem graag tegemoet via info@studielift.nl.

Kijk voor meer informatie over de trainersopleiding en opleidingsdata op deze pagina.


Annemieke Groeneveld
info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld

Ik ben ontwikkelaar en trainster van de concepten "Snel leren = leuk leren", OP WEG NAAR de brugklas, Actief leren leren, Study SMART en het mentorprogramma Studielift123.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?