Studielift Blog | De enige domme vraag is een niet gestelde vraag
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00
Zoekwoorden

De enige domme vraag is een niet gestelde vraag.

01 januari 2020

Wat is dat toch met vragen stellen? Waarom vinden zoveel mensen het moeilijk om iets te vragen?

Tijdens de opleidingen die ik geef, krijg ik veel vragen en daar ben ik altijd heel blij mee. Voor mij is een vraag namelijk een bevestiging dat die persoon aandacht heeft voor mijn verhaal en graag wil begrijpen wat ik vertel of uitleg. Ik ga dan ook altijd net zo lang op die vraag in, totdat ik een tevreden bevestiging krijg dat deze volledig is beantwoord voor de vraagsteller.

Wat ik soms jammer en zelfs pijnlijk vind, is dat veel van deze vragen beginnen met: “Het is misschien een domme vraag, maar....”, of “Sorry dat ik nog iets wil vragen, maar....”. Waarom verontschuldigen mensen zich toch telkens als zij iets willen vragen? Ik moedig mijn aankomende deelnemers juist altijd aan om zoveel mogelijk vragen te stellen.

De enige domme vraag is in mijn visie een niet gestelde vraag.

Na de opleiding gaan ze zelfstandig als trainer aan de slag en dus is het van uitermate belang dat zij de onderdelen uit de cursus ‘Snel leren = leuk leren’ en ‘Actief leren leren’ goed begrijpen en zelf ook goed onder de knie hebben, zodat zij het hun leerlingen goed kunnen overbrengen.

Waar komt die huiver, twijfel of weerstand om vragen te stellen vandaan? We kennen allemaal wel een moment uit onze jeugd dat je in de klas je vinger opstak om een vraag te stellen, en dat je vervolgens allerlei blikken van je klasgenoten kreeg. Of dat je na je vraag zacht gegrinnik om je heen hoorde en het gevoel had dat je werd uitgelachen en wellicht dom werd gevonden omdat je een vraag stelde. Ik weet dat dat bij mij wel een rol heeft gespeeld. Wat is voor jou de reden dat je het soms lastig vindt om een vraag te stellen?

Zo zat ik laatst bij een seminar met vierhonderd mensen in een zaal en daar werd een aantal keer een vragenkwartiertje gehouden. En boem, daar was ineens dat onbehagelijke gevoel weer. Ik had een vraag, maar ging ik die in bijzijn van vierhonderd man stellen? Uiteraard stelde ik de vraag en deze werd helaas kort en half beantwoord, wat begrijpelijk was gezien de grote hoeveelheid aanwezigen en de beperkte tijd, maar toch gaf het me een gevoel van ontevredenheid. Hierdoor besefte ik weer hoe belangrijk het is, dat je vragen serieus neemt en de tijd neemt om deze te beantwoorden.

Tijdens het voorstelrondje van zowel de cursussen als de opleiding die ik geef, bespreek ik daarom altijd direct het belang van vragen stellen en probeer ik een veilig klimaat te creëren zodat iedereen vanaf het begin af aan vragen kan, wil en durft te stellen.

Hoe makkelijk durf jij tegenwoordig een vraag te stellen?


Boekentip: In zijn boek ‘Verwondering’ schrijft Dick van der Wateren over het belang van goed en kritisch vragen leren stellen. Hij gaat er van uit dat jonge mensen altijd iets willen leren, maar onderschrijft tevens het belang van dat zij het nut dienen in te zien wat ze leren. Het antwoord op de vraag ‘Waarom moet ik dit leren?’ kan de wil om te leren en de (intrinsieke) motivatie enorm vergroten en dus zijn antwoorden als “omdat dit in je boek staat” of “omdat je nu eenmaal naar school moet” uit den boze.

Ik vind het juist heerlijk als een leerling tijdens de cursus vraagt waarom hij een bepaald schoolvak zou moeten leren. Ik maak hier altijd meteen een groepsgesprek van zodat iedereen zich meer bewust wordt van het belang van leren. Vraag bijvoorbeeld eens voor welke beroepen een bepaald schoolvak belangrijk kan zijn en waarom? De antwoorden en ideeën kunnen je verrassen en leerlingen vinden het zichtbaar leuk om hierover in discussie te gaan.

Hoe bewust ga jij om met vragen die jou gesteld worden? Neem jij serieus de tijd om ze te beantwoorden en vraag je na of het antwoord compleet en voldoende duidelijk is?

Op onze website vind je alle informatie over onze opleidingen, waarbij je in twee hele dagen alle ins & outs leert van de cursus en met een kant en klaar draaiboek direct na de opleiding aan de slag kunt met je eerste groepje middelbare scholieren of studenten.

Lees ook mijn blog over een koffer vol studievaardigheden waarin je leest hoe jij maatwerk op het gebied van studievaardigheden aan jouw leerlingen kunt bieden.

Heb je vragen? Het moge duidelijk zijn dat ik ze graag beantwoord 😉. Stuur ze naar info@studielift.nl.

fijne dag,

Annemieke Groeneveld



info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld - Eigenaar Studielift BV

Ik ben ontwikkelaar en trainer van de all-in one mentormethode Studielift123 en de concepten ‘Snel leren = leuk leren’, ‘Actief leren leren’ en OP WEG NAAR de brugklas. Mijn passie voor leren komt in al mijn werkzaamheden tot uiting en zo hoop ik anderen te inspireren om met meer plezier en gemak te leren plannen, organiseren en leren.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?