Studielift Blog | Magister gaat jou niet helpen plannen!
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Magister gaat jou niet helpen plannen!

01 juni 2023

Davey komt de eerste les van ‘Snel leren = leuk leren’ binnen met een trotse blik en zegt: “plannen hoef ik niet meer te leren juf, want dat kan ik al!”.

Ik smelt van zijn trotse koppie en vraag belangstellend of ik zijn planning mag zien en natuurlijk mag dat.

Davey heeft inderdaad in zijn agenda het een en ander opgeschreven, maar ik zie al snel dat dit puur het huiswerk uit Magister is, dat hij letterlijk heeft overgeschreven.

Ik vraag hem de drie belangrijkste vragen die bij het maken van een realistische planning horen:

  1. Weet je precies wát je moet maken en leren, dus het aantal pagina’s, opgaven, enzovoort.
  2. Weet je hoe lang je over de verschillende huiswerkopdrachten gaat doen?
  3. Weet je HOE je het leerwerk gaat aanpakken?

Davey kijkt met een betrapte blik naar mij, en ik haast me om hem gerust te stellen. Ik leg hem uit dat wat hij in zijn agenda heeft gezet, het huiswerk is dat in Magister staat, maar dat het voor hem overzichtelijker is als hij het huiswerk vertaald naar concrete actiepunten, zodat hij precies weet hoelang hij erover gaat doen en hoe hij alles gaat aanpakken.

Nu weten we inmiddels allemaal dat het leren plannen één van de belangrijkste vaardigheden is, die wij onze leerlingen kunnen leren. Maar wat is een planning waard als je niet weet wát je in de geplande tijd gaat doen?

Davey is duidelijk de perfecte kandidaat voor de cursus ‘Snel leren = leuk leren’, want hij gaat niet alleen m.b.v. het 5-stappenplan voor een effectieve planning een planning leren maken dat afgestemd is op zijn breincapaciteit (lees concentratieboog, opnamecapaciteit werkgeheugen en verwerken leerstof), hij gaat daarnaast ook leren HOE hij al zijn huiswerk in één keer ‘toetsklaar’ kan zetten.

Het grote voordeel hiervan is dat hij veel meer overzicht in een heel hoofdstuk krijgt, en dat de leermomenten veel beter verspreid worden, want ja, ook Davey is vaak een uitsteller en begint 2-3 dagen van tevoren te leren voor een toets.

Hieronder zie je het verschil tussen de planning waar Davey les één mee kwam, en de planning vertaald naar concrete leerblokken, zie je hoe groot het verschil is?

Aan het eind van de cursus is Davey enorm gegroeid. Niet alleen qua cijfers, maar vooral qua inzicht, bewustwording en zelfvertrouwen.

Hoewel zijn Studielift planagenda er nu voller uit lijkt te zien (😉), weet hij elke dag precies wat hij moet doen, waardoor hij veel minder onnodig tijd kwijt is aan lezen en herlezen (werkt niet), maar direct zijn leeswerk vertaald naar een overzichtelijk totaalplaatje van een heel hoofdstuk.

"Nou juf", zegt Davey aan het eind van les zes, "ik dacht dat ik niet veel van je zou leren, omdat ik al plande en mijn huiswerk bijhield, maar ik moet toegeven, dat ik me daar flink in vergist heb. Ik ben nu minder tijd kwijt, terwijl ik een soort van meer doe, lijkt wel. Heel gek, maar de resultaten zijn top dus thanks!"

Met heel veel plezier en liefde Davey, voor jou en alle leerlingen😍.

Benieuwd naar wat Davey allemaal heeft geleerd? Ik vertel het jou graag tijdens mijn masterclass 'Actief leren start in de les' (replay 48 uur beschikbaar), meld je aan via deze link.

Doe je mee?

Is jullie school op zoek naar een uitgebreide planagenda inclusief 5-stappenplan en maandelijkse reflectiepagina? Volg dan mijn gratis on demand webinar 'Iedereen kan (leren) plannen' (+/- 20 minuten) via deze link. Na aanmelding kun je hem direct bekijken.

Ik wens je een fijne dag,

Annemieke Groeneveld
info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld

Ik ben ontwikkelaar en trainster van de concepten "Snel leren = leuk leren", OP WEG NAAR de brugklas, Actief leren leren, Study SMART en het mentorprogramma Studielift123.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?