Studielift Blog | De enige domme vraag is een niet gestelde vraag
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Executieve functies oefenen met ‘Snel leren = leuk leren’

01 augustus 2020

Herken je dat?

  • Een leerling die veel tijd in zijn huiswerk steekt en voor zijn gevoel echt heel goed leert maar toch een onvoldoende haalt?
  • Een leerling die zich prima kan concentreren maar niet weet hoe hij het leren voor toetsen aan moet pakken met een regelmatig teleurstellend resultaat?

Grote kans dat nog niet alle benodigde executieve functies van deze leerlingen voldoende zijn ontwikkeld. Als een leerling bijvoorbeeld prima weet hoe hij zijn huiswerk moet maken en leren maar zich absoluut niet goed kan focussen, is de kans groot dat zijn schoolresultaten lager uitpakken dan dat je verwacht omdat het geconcentreerd bezig zijn met de taak niet lukt.

Executieve functies zijn belangrijke vaardigheden om tot succesvol leren te komen. Executieve functies zijn hogere cognitieve processen die nodig zijn om activiteiten te plannen en te sturen. Alle executieve functies hebben een controlerende en aansturende functie en zijn dus voor iedereen belangrijk zowel bij het leren als tijdens het werken.

Zonder deze functies is het bijvoorbeeld heel moeilijk om overzicht en structuur in al je taken te krijgen en weet je niet waar je moet beginnen en op welke manier je een taak goed kunt volbrengen. In de mindmap hieronder zie je een overzicht van de elf voornaamste executieve functies met toelichting.

Elke executieve functie speelt een belangrijke rol tijdens het leren en maken van huiswerk en het niet voldoende ontwikkeld zijn van één functie kan van enorme invloed zijn op de leerresultaten. Specialisten kunnen onderzoeken welke functies achterblijven en daar gericht op trainen. De functies sturen onze cognitieve vaardigheden aan en maar zeggen niets over ons IQ. Aangezien deze functies zich bevinden in de prefrontale cortex van de hersenen ontwikkel je ze tot je 25e levensjaar, dus is het belangrijk om ze voor die tijd veelvuldig te oefenen en te trainen.

Tijdens de cursus ‘Snel leren = leuk leren’ worden meerdere executieve functies geoefend en verder ontwikkeld.

Via deze link kom je bij een schema dat laat zien welke executieve functies tijdens de cursus ‘Snel leren = leuk leren’ aan bod komen en hoe deze worden geoefend.

Op deze pagina vind je alle informatie over de cursus én de trainersopleiding, waarbij je in twee hele dagen offline of drie dagdelen online alle ins and outs leert van de cursus en met een kant en klaar draaiboek direct na de opleiding aan de slag kunt met je eerste groepje middelbare scholieren of studenten.

De uitgebreide brochure trainersopleiding kun je aanvragen via deze link.

Lees ook mijn blog ‘Opleiding gedaan en dan?’ over hoe jij als trainer ondersteund.

Of lees mijn blog ‘Snel leren = leuk leren’- Evidence based over de bewezen succes met de cursus ‘Snel leren = leuk leren’.

Heb je een vraag, dan zie ik die graag tegemoet via info@studielift.nl

Ik wens je een fijne dag,
Annemieke Groeneveld
info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld - Eigenaar Studielift BV

Ik ben ontwikkelaar en trainer van de all-in one mentormethode Studielift123 en de concepten ‘Snel leren = leuk leren’, ‘Actief leren leren’ en OP WEG NAAR de brugklas. Mijn passie voor leren komt in al mijn werkzaamheden tot uiting en zo hoop ik anderen te inspireren om met meer plezier en gemak te leren plannen, organiseren en leren.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?