Studielift Blog | Hoe werkt dat brein van ons nu eigenlijk?
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Te strakke planning geeft alleen maar stress

01 januari 2021

Emma komt twee weken voor haar toetsweek bij mij om te leren snellezen en huiswerk toetsklaar te zetten in mindmaps. Plannen hoeft wat haar betreft niet, want haar vader heeft al een planning gemaakt met Excel.

Nu smul ik van Excel, dus ik vraag haar tijdens onze eerste afspraak of ik haar planning even mag zien.

Wow, deze man weet hoe hij met Excel om moet gaan, maar van realistisch plannen heeft hij helaas geen kaas gegeten 😉.

Ik vraag Emma hoe het gaat met haar planning en of deze goed bij te houden is (heel gemeen, want het antwoord dat volgt had ik kunnen weten). Emma kijkt me met een gestreste, blozende blik aan. 'Nou eerlijk gezegd krijg ik stress van deze planning. Elke keer staat er veel te veel op een dag en ik lig al een week achter'. Emma vecht zichtbaar tegen haar tranen en bepaalt hiermee waar de prioriteit van de eerste bijeenkomst ligt.

‘Ik denk dat het goed is als we jouw planning wat realistischer gaan maken Emma, maar ik vrees dat deze er dan wel een stuk voller uit komt te zien, zo vlak voor de toetsweek, dan de planning van je vader’.

‘Oh dat geeft niet, als die maar haalbaar is, ik voel me nu elke dag dom dat ik niet kan doen wat er in mijn planning staat en raak alleen maar meer in de stress’, is haar reactie.

Het uur dat volgt gaan we aan de slag met een haalbare planning. We kijken per vak wat er allemaal moet gebeuren voor de toets en tellen het totaal aantal benodigde leerblokken bij elkaar op.

Dan kijken we hoeveel leerblokken Emma tot haar beschikking heeft in de resterende tijd tot de toetsweek. Ze zal een extra tandje bij moeten zetten, maar gezien haar enorme motivatie is dat geen probleem.

Voor de zeven toetsen heeft ze in totaal 41 leerblokken van 30 minuten voorbereiding nodig en met flink passen en meten weten we deze in 2 weken in te plannen.

Terwijl ik Emma een beetje huiverig aankijk, zie ik een paar opgeluchte ogen en gezakte schouders. ‘Oh, hier word ik helemaal blij van’, zegt ze opgelucht, terwijl ze naar een overvol leerschema kijkt. ‘Nu weet ik dat ik elk blok ook echt kan doen wat er staat en kan ik eindelijk taken gaan afvinken’.

We zetten de leerblokken over in de Studielift planner en opgelucht gaat Emma weer naar huis, haar nieuwe, haalbare planning stevig onder haar arm geklemd en vol zelfvertrouwen dat zij voldoende tijd heeft om haar toetsen goed voor te bereiden.

Ik ben benieuwd wat haar vader van deze planning vindt 😉

Omdat plannen nu eenmaal één van de lastigste vaardigheden is voor onze leerlingen, lanceert Studielift haar nieuwe planagenda en planagenda XL met een apart boekje Leertips, zodat jij jouw leerlingen goed en effectief kunt leren plannen, maar ook meteen kunt ondersteunen bij het maken en leren van huiswerk.

Op de nieuwe website van de Studielift planagenda vind je alle informatie over de planagenda en boekje Leertips, inclusief een digitale preview.

Volg ook mijn webinar ‘Iedereen kan (leren) plannen met de Studielift planagenda’, waarin ik jou vertel hoe je de Studielift planagenda en het boekje Leertips zo effectief mogelijk kunt inzetten bij jouw leerlingen.

Waarom de Studielift planagenda jullie leerlingen meer leersucces gaat brengen:

  • Elke dag een apart blok voor huiswerk en voor planning met afvinkvakjes, zodat je leerlingen precies weten welke taken ze per dag moeten doen.
  • Elke week start met het weekend, zodat toetsen in het begin van de week tijdig voorbereid worden!
  • Elke maand ruimte voor doelen, reflectie, een groeitabel en een actielijst, zodat jij als mentor/docent hiermee aan de slag kunt.
  • Alle schema’s en planners uit het 5-stappenplan zijn in de planagenda opgenomen.
  • Apart boekje met leertips om leerlingen door de jaren heen te helpen ontwikkelen.


Ik wens je een fijne dag,
Annemieke Groeneveld
info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld - Eigenaar Studielift BV

Ik ben ontwikkelaar en trainer van de all-in one mentormethode Studielift123 en de concepten ‘Snel leren = leuk leren’, ‘Actief leren leren’ en OP WEG NAAR de brugklas. Mijn passie voor leren komt in al mijn werkzaamheden tot uiting en zo hoop ik anderen te inspireren om met meer plezier en gemak te leren plannen, organiseren en leren.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?