Studielift Blog | Goed voorbereid naar school
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Goed voorbereid naar school

09 augustus 2018

September 1979 zette ik de eerste stap op de middelbare school, en wat had ik er zin in! Yep, in tegenstelling tot helaas veel scholieren vond ik school oprecht leuk, en keek er dan ook echt naar uit. Met name de eerste jaren op de middelbare school was het uitje naar de Schoolcampus van V&D voor mij dé manier om mezelf goed voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Schriften, pennen, geodriehoek, passer, kaftpapier en natuurlijk alles mooi in eenzelfde kleur en thema. Tijdens het kaften van mijn boeken dacht ik na over de verschillende vakken die ik dat jaar zou krijgen en zo bereidde ik me mentaal voor op het nieuwe schooljaar.

Een kleine 40 jaar later is er veel veranderd. Hoe bereidt de scholier van nu zich voor op het schooljaar dat komen gaat?
Een goede voorbereiding/goed begin is het halve werk, maar toch stellen de meeste scholieren dat moment het liefst uit tot de eerste schooldag en dan valt het begin van het schooljaar waarschijnlijk weer flink tegen...

Wat kun je doen om je toch enigszins voor te bereiden zodat de eerste schoolweken wat soepeler verlopen? Hieronder volgen aan de hand van mijn gratis e-book Time 2 Organise je huiswerk(plek) tien tips om je schooljaar goed te starten. Achter elke tip staat het paginanummer van het e-book waar je  extra informatie bij de tip kunt vinden:



1.
Hoe ziet jouw huiswerkplek er uit? Wellicht goed om deze vast aan te pakken zodat je een rustige plek hebt waar je geconcentreerd huiswerk kunt maken.

2. Plan een dag waarop je je nieuwe schoolspullen gaat kopen en print de checklist uit het e-book uit, vul hem in en aan en neem hem mee als je je spullen gaat kopen, dan ben je in één keer shoppen klaar voor het nieuwe schooljaar.

3. Bedenk van tevoren hoe je dit jaar je aantekeningen gaat verwerken en opbergen, ga je aan de slag met schriften, een collegeblok met multomap of met documentmappen?

4. Wat voor schooltas ga je dit jaar gebruiken? Wat moet daar allemaal in kunnen? Een laptop of tablet? Hoeveel boeken gemiddeld? Apart vak voor je lunch? Enzovoort.

5. Bewaar jij het liefst je schoolboeken op school in je locker? Denk dan nu al na over hoe je deze slim kunt inrichten!

6. Zit je op een laptopschool of maak je veel huiswerk op je laptop? Ook hier is het belangrijk dat je de mappen in je verkenner goed organiseert.

7. Maak je op verschillende plekken huiswerk (woon je afwisselend op twee adressen)? Maak dan een mobiele studie-box zodat je altijd al je benodigde spullen bij je hebt.

8. !!! Eén van de belangrijkste vragen: waar en hoe ga jij je huiswerk en toetsen in bijhouden? Twijfel je of je überhaupt met een papieren agenda wilt werken? Start dan het schooljaar met de 13-wekelijkse Time 2 Planner, hierin kun je je huiswerk en planning los van elkaar noteren en achterin een complete toetsweek plannen, zie https://www.studielift.nl/CURSIST/time_2_planner.html voor screenshots van onze planner en de webshop. Onze slimme planners gratis downloaden? -> https://www.studielift.nl/CURSIST/handig.html . t/m

9. Is het schooljaar weer gestart en krijg je direct al in de eerste weken huiswerk? Check dan pagina 14 t/m 21 van het e-book boordevol tips over het maken van aantekeningen en huiswerk. Leertips per vak vind je op pagina 22 t/m 25. t/m

10. De laatste pagina’s bevatten tips om je schoolspullen aan het eind van het schooljaar netjes op te ruimen (wellicht heb je dat nog niet gedaan? Dan is nú het moment om dat te doen) en een overzicht met slimme websites die jou bij de verschillende schoolvakken kunnen ondersteunen. en

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus plan nu vast twee dagen in je laatste vakantieweek om je huiswerkplek/kamer op te ruimen en je nieuwe schooljaar voor te bereiden.

Zie je, ondanks een goede voorbereiding, toch best wel (weer) op tegen een berg huiswerk? Tijdens de cursus leer je in 6 lessen van 1 uur hoe jij meer en makkelijker kunt leren in minder tijd -> https://www.studielift.nl/CURSIST/snel_leren_is_leuk_leren.html

Zit je in de bovenbouw havo of vwo en krijg je het in je profieljaren ineens een stuk zwaarder? Kijk dan eens of de cursus Actief leren leren iets voor jou is -> https://www.studielift.nl/CURSIST/actief_leren.html

Nieuwsgierig naar onze boeken “Snel leren = leuk leren” en Actief leren leren? -> https://www.studielift.nl/TRAINER/webshop.html

Zoek je een trainer “Snel leren = leuk leren” voor je zoon of dochter? -> https://www.studielift.nl/CURSIST/regio_overzicht.html

Trainer “Snel leren = leuk leren” worden? -> https://www.studielift.nl/TRAINER/opleiding.html

Trainer Actief leren leren worden? -> https://www.studielift.nl/TRAINER/opleiding_actief.html

Je kunt ook de uitgebreide informatiebrochure opvragen via https://www.studielift.nl/TRAINER/informatiebrochure.html

Een vraag? -> info@studielift.nl

Ik wens je een fijne dag, Annemieke Groeneveld - Studielift

Auteur :Annemieke Groeneveld - Eigenaar Studielift BV

Ik ben ontwikkelaar en trainer van de all-in one mentormethode Studielift123 en de concepten ‘Snel leren = leuk leren’, ‘Actief leren leren’ en OP WEG NAAR de brugklas. Mijn passie voor leren komt in al mijn werkzaamheden tot uiting en zo hoop ik anderen te inspireren om met meer plezier en gemak te leren plannen, organiseren en leren.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?