Studielift Blog | Van zwak VMBO-tl niveau naar ruim havo-niveau in drie maanden tijd!
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00
Zoekwoorden

Dan weet je dat je je passie gevonden hebt.

01 november 2019

Enthousiast komt Claire bij me binnenstappen, een hardwerkende tweedejaarsstudente.

Haar propedeuse heeft ze keurig in één jaar gehaald, maar ze begint nu toch wel wat stress te krijgen van alles wat ze in relatief korte tijd moet doen. De opdrachten binnen haar werkgroepen nemen zoveel uren in beslag, dat ze nauwelijks tijd over heeft om te studeren voor haar theoretische tentamens, en die zijn al over twee weken…

Eerst laat ik Claire vertellen wat haar studie allemaal inhoudt. Per periode van 8 weken heeft ze twee vakken waarvan ze zowel werkgroepen met groepsopdrachten heeft, als colleges met tentamens.

Het aantal contacturen op de uni vallen wel mee, maar met name de groepsopdrachten vragen veel tijd, ook omdat je vaak afhankelijk bent van de input van je groepsgenoten. Dit valt niet altijd goed te plannen.

Over twee weken heeft zij van beide vakken het theoretische examen en de week ervoor moeten de groepsopdrachten ingeleverd en gepresenteerd worden. Deze groepsopdrachten verlopen goed volgens schema, en vragen per onderdeel nog zo’n 8 leerblokken van drie kwartier aan tijd.


Maar dan de colleges en de bijbehorende tentamens, daar moet nog een flink deel van gedaan worden. Eerlijk gezegd staat er nog niets ‘tentamenklaar’, terwijl dit blok al zes weken bezig is.

Rustig loop ik met Claire alle boeken en bronnen door die zij nog moet verwerken voor haar tentamens. Naast de boeken wil zij nog een aantal colleges terugkijken en de bijbehorende sheets verwerken in samenvattingen, mindmaps en leerkaartjes.

In totaal heeft zij zo’n 63 leerblokken van drie kwartier nodig om alle vier de onderdelen van dit semester goed af te kunnen ronden.

Stap twee is per dag tot en met de tentamens te kijken hoeveel beschikbare studeertijd in leerblokken van drie kwartier zij tot haar beschikking heeft. En dat valt gelukkig erg mee.

Als Claire al haar beschikbare tijd in kaart heeft gebracht, blijkt dit zelfs meer dan 63 leerblokken te zijn en een diepe zucht van opluchting volgt.

Dit betekent dat, als we alles nu in een strakke planning zetten, zij niet haar maximaal beschikbare tijd hoeft te besteden om goed voorbereid haar tentamens te maken.

“Gelukkig kan ik gewoon mijn baantje en het sporten blijven doen de komende weken, want dat heb ik echt nodig”, reageert ze blij.

Een uur later ligt er een compleet uitgewerkte planning voor de komende twee weken, en gaat Claire opgelucht naar huis.

De volgende dag appt ze mij een paar foto’s van mindmaps door met de tekst “lekker bezig, dank je wel voor het duwtje in mijn rug, die had ik echt even nodig! 😊”.

En ik ben blij.

Weer een stapje dichter bij het volbrengen van mijn missie om iedereen in Nederland met meer gemak en plezier te laten leren of studeren.

Dit is wat mij blij maakt en energie geeft.

Dit is wie ik wil zijn.

Dit is mijn passie!

Deel jij deze passie?

Dan ben jij de trainer die ik zoek!

Werk je voornamelijk met leerlingen onderbouw vo of mbo?
Bekijk de informatie over de trainersopleiding “Snel leren = leuk leren”
via https://www.studielift.nl/TRAINER/opleiding.html.

Werk je veel met bovenbouwleerlingen vo of mbo?
Bekijk de informatie over de trainersopleiding Actief leren leren via
https://www.studielift.nl/TRAINER/opleiding_actief.html

Wil jij studenten hbo of universiteit goed op weg helpen?
Dat kan door hen de cursus Study SMART aan te bieden,
zie https://www.studielift.nl/CURSIST/study_smart.html voor de inhoud van deze cursus.

De trainingsdag Study SMART is inbegrepen bij pakket 9 en 11,
zie https://www.studielift.nl/TRAINER/pakketten.html voor al onze trainerspakketten.

Lees ook het blog over Daniëlle die na een tussenjaar haar studie weer op wilde pakken via https://www.studielift.nl/TRAINER/blog_01_19_studeren_na_tussenjaar.html

Benieuwd hoe je de cursussen individueel kunt aanbieden? Lees het blog over Marjolein via https://www.studielift.nl/TRAINER/blog_04_18.html


Voor vragen of informatie kun je terecht via info@studielift.nl.

Ik wens je een fijne dag,

Annemieke Groeneveld

info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld

Ik ben ontwikkelaar en trainster van de concepten "Snel leren = leuk leren", OP WEG NAAR de brugklas, Actief leren leren, Study SMART en het mentorprogramma Studielift123.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?