Studielift Blog | De enige domme vraag is een niet gestelde vraag
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00
Zoekwoorden

Waarom is sneller leren leuker?

02 maart 2020

Regelmatig hoor ik een ouder zeggen: "Alles moet al zo snel tegenwoordig, waarom moet dat leren nu ook nog eens sneller?". En hoewel ik heel goed begrijp wat deze ouders bedoelen is dat niet de reden waarom ons succesvolle concept ‘Snel leren = leuk leren’ zo heet.

In deze blog leg ik graag uit waar de naam voor staat. We weten allemaal dat we iets, waarin we (nog) niet zo goed in zijn, meestal ook niet leuk vinden. Zo heb ik in mijn pubertijd heel enthousiast tennislessen genomen, overtuigd dat dat mijn nieuwe sport zou gaan worden. Maar als teamsporter, gewend om een basketbal in mijn handen te hebben, sloeg ik zelfs na 20 lessen nog nauwelijks een bal raak dus tennissen was ‘stom’.

En dat geldt voor heel veel leerlingen ook voor wat betreft huiswerk maken. Omdat je niet goed weet hoe je je huiswerk aan moet pakken is het stom. Tel daarbij een slechte concentratie op en een paar flinke slechte cijfers, terwijl je voor je gevoel heel hard geleerd hebt en je bent volledig overtuigd: ‘huiswerk is niets voor mij!’.

Ik ga absoluut niet roepen dat dankzij een cursus studievaardigheden school ineens leuk gaat worden aangezien school nu eenmaal verplicht is en voor velen geen vrije keuze om er heen te gaan. Maar je kunt leren absoluut een stuk leuker maken door inzicht te geven in hoe ons brein het makkelijkst informatie opneemt en door handvatten te bieden om in niet te veel tijd je huiswerk op een efficiënte en effectieve manier te maken.

En dát is precies waar ‘Snel leren = leuk leren’ over gaat. Kinderen komen uit school, ploffen neer op de bank en hebben geen zin om aan hun huiswerk te gaan omdat ze geen overzicht hebben en niet weten hoeveel tijd zij die dag moeten besteden aan hun vakken. Een goede planning is daarom een eerste vereiste om leren leuk(er) te maken. Al het huiswerk wordt in hapklare blokken ingepland in leerblokken die passen bij de leerling zodat het maken en leren van huiswerk ook qua concentratie goed vol te houden is.

Dankzij de vaardigheid snellezen leren ze vervolgens beter te focussen en concentreren, zodat zij minder worden afgeleid door hun omgeving. Het gaat bij snellezen dus zeker niet alleen om het sneller lezen (wat leerlingen zelf uiteraard wel zo prettig vinden), maar om het beter focussen waardoor je ook meteen meer en beter onthoudt wát je leest.

Het samenvatten in een mindmap helpt je de stof in je eigen woorden te omschrijven, verbanden te zien en met behulp van kleuren en pictogrammen het geheel sneller en beter op te slaan in je langetermijngeheugen. Tijdens de toets zie je het gehele plaatje (de mindmap) voor je waardoor je inzicht- en toepassingsvragen beter begrijpt en kunt beantwoorden.

Geheugentechnieken leren je daarnaast waarom en hoe je het beste informatie in je langetermijngeheugen op kunt slaan. Na de cursus ‘Snel leren = leuk leren’ weet elke leerling hoe hij of zij vanaf het begin van een nieuw hoofdstuk uit een leerboek alles efficiënt verwerkt en bijhoudt zodat je tijdens een toetsperiode alleen nog maar je materiaal kort hoeft te herhalen.

En zo wordt leren makkelijker, efficiënter, effectiever en jazeker, ook leuker!

Hoe leuk is het om jouw leerlingen meer plezier in het leren te geven door hen bovenstaande vaardigheden goed aan te leren?

Tijdens de opleiding ‘Snel leren = leuk leren’ ga je eerst zelf aan de slag met leren snellezen, mindmappen en plannen en vervolgens nemen we het kant en klare draaiboek voor jouw leerlingen door, zodat je direct na de opleiding aan de slag kunt.

Sta je voor de klas? Speciaal voor jou is er een draaiboek van 12 lessen van 40 minuten, zodat je de vaardigheden ook klassikaal kunt aanbieden.


Meer informatie over de opleiding vind je via door op deze link te klikken.

Annemieke Groeneveld
Studieliftinfo@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld

Ik ben ontwikkelaar en trainster van de concepten "Snel leren = leuk leren", OP WEG NAAR de brugklas, Actief leren leren, Study SMART en het mentorprogramma Studielift123.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?