Studielift Blog | De enige domme vraag is een niet gestelde vraag
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00
Zoekwoorden

Leer plannen in 5 stappen.

01 februari 2020

Wow, wat kijk ik met een ontzettend goed gevoel terug op de eerste editie van Planuari. In totaal hebben ruim 1150 onderwijsprofessionals meegedaan om hun leerlingen beter op weg te kunnen helpen met het maken van haalbare planningen. Als elke deelnemer gemiddeld tien leerlingen op weg helpt met het leren plannen, zijn er in totaal 10.000 leerlingen geholpen met Planuari, en daar ben ik echt ongelofelijk trots op! 😊

Ook de wekelijkse live-sessies in de Facebookgroep vond ik zeer leuk, leerzaam en waardevol om te doen. Voor mij de eerste keer en wat voelt het goed om een drempel over te stappen, om in een lege ruimte tegen een webcam je verhaal te doen. Als die eerste stap eenmaal genomen is, is de rest een stuk makkelijker. Dat is precies wat ik altijd tegen mijn leerlingen en trainers zeg: “Zorg dat je jouw trein langzaam in beweging krijgt, dat is het moeilijkste gedeelte. Als de trein eenmaal rijdt, houd je hem makkelijker in beweging!”. Dus zie je ergens tegenop? Plan het eerste kleine stapje in, dan zul je zien dat de vervolgstappen makkelijker worden.

Het belang van een haalbare planning werd voor mij weer eens pijnlijk duidelijk toen Steffi bij mij kwam. Steffi had nog twee weken te gaan richting haar toetsweek en zij was zeer gestrest omdat zij achter liep op haar planning. Ze volgde november vorig jaar bij mij de cursus ‘Snel leren = leuk leren’, maar omdat de toetsweek er al zo snel aan kwam, had haar vader, heel goed bedoeld, vast een planning voor haar gemaakt.

Eén blik op haar planning zei mij al voldoende. Haar vader had alle leerstof voor de toetsweek keurig verdeeld over de beschikbare tijd, alleen was de lesstof die zij per uur zou moeten verwerken veel te veel.

Ik vertelde Steffi dat ik uiteraard graag met haar een haalbare planning wilde maken, maar dat deze er wel anders uit kwam te zien, met meer blokken te gaan…..

Dat was geen probleem, want ze wilde zich echt heel graag goed voorbereiden op de toetsweek, maar de stress rondom haar huidige planning zat haar zichtbaar in de weg. Middels het 5-stappenplan hebben we samen in een uur een totale planning gemaakt die realistisch en haalbaar was. In plaats van een hoofdstuk per uur (wat in haar oude planning was opgenomen), planden we precies het aantal haalbare pagina’s per vak per leerblok in.


Het eindresultaat was een planning, waarin Steffie per dag 4-6 leerblokken van 30 minuten te verwerken had, wat ik persoonlijk erg veel vind en juist tijdens de zes wekelijkse cursus probeer te voorkomen door leerlingen hun huiswerk direct ‘toetsklaar’ te zetten.


Maar Steffi was blij en enorm opgelucht. “Nu heb ik tenminste een planning waar ik me aan kan houden en waarbij ik na elk leerblok een vinkje kan zetten in mijn overzicht. Nu weet ik dat het haalbaar is om al mijn toetsen goed voor te bereiden”.

De rest van de cursus heeft Steffi geleerd om al haar huiswerk direct ‘toetsklaar’ te zetten, zodat zij nooit meer zo’n enorme planning hoeft te maken vlak voor een toetsweek. Al het leerwerk doe je al tijdens je normale huiswerkblokken en vlak voor de toetsweek hoef je dan alleen nog maar te herhalen.

Heb je Planuari gemist en wil je graag jouw leerlingen beter leren plannen? Geen probleem, vanaf 1 november kun je je weer inschrijven voor de volgende editie en tot die tijd kun je in vijf stappen leren plannen met behulp van mijn on demand webinar ‘Iedereen kan leren plannen'.

Lees ook mijn blog: Zet al je huiswerk in één keer toetsklaar waarin je leest hoe jij je leerlingen op weg helpt met een betere huiswerkmanagement in vijf stappen.

fijne dag,

Annemieke Groeneveldinfo@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld

Ik ben ontwikkelaar en trainster van de concepten "Snel leren = leuk leren", OP WEG NAAR de brugklas, Actief leren leren, Study SMART en het mentorprogramma Studielift123.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?