Studielift Blog | Voor elk wat wils | Een koffer vol met (studie)vaardigheden
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Voor elk wat wils -> een koffer vol met (studie)vaardigheden

30 april 2018

Marjolein komt bij me om individueel de cursus “Snel leren = leuk leren” te volgen. Het loopt niet zo lekker op school en ze is veel tijd kwijt aan haar huiswerk. “Het lijkt wel hoe harder ik leer, hoe slechter de cijfers worden” en “ik wou dat ik wat sneller kon lezen, dat zou mij een hoop tijd schelen”, waren een aantal van haar uitspraken tijdens ons intakegesprek.

De grote kracht van onze groepstrainingen is met name de dynamiek in de kleine groepen waardoor leerlingen veel van elkaar leren en elkaar helpen waar nodig. Maar ook individuele training heeft zo zijn voordelen, je kunt namelijk specifieker induiken op de leerbehoefte van je leerlingen.

De eerste les gaan we aan de slag met snellezen en de SWOT-matrix om leerdoelen te kunnen te stellen. Tijdens het bespreken van de SWOT-matrix blijkt echter dat Marjolein de lat voor zichzelf erg hoog legt omdat ze bang is om te falen en om te blijven zitten. Haar ouders hebben hoge verwachtingen van haar en zij wil hen niet teleurstellen. Dit vraagt om een flexibele aanpak.

Ik pak meteen de boeken van Actief leren leren erbij en stap over naar het onderwerp motivatie. We gaan aan de slag met Marjoleins kwaliteiten en vaardigheden om te ontdekken waar je energie van krijgt en wat je veel energie kost. Dit koppelen we aan de cirkel van invloed en betrokkenheid en zo krijgt zij goed inzicht in zichzelf en wat haar kan helpen om vanuit intrinsieke motivatie met inzet van haar persoonlijke kwaliteiten haar schoolwerk op te pakken.

Zo heeft Marjolein bijvoorbeeld de kwaliteiten: creatief, nieuwsgierig en samenwerken, en door die in te zetten bij het leren zal het leren makkelijker gaan. We spreken af dat we naast het mindmappen ook een Cornell-schema en tekstschema gaan maken zodat ze kan zien welke leertechniek het beste bij haar past. Voor de twee moeilijkste vakken gaat ze op zoek naar een klasgenoot met wie ze af en toe samen huiswerk kan maken zodat ze van elkaar kunnen leren.

De uiteindelijke training van 6 lessen wordt een mooie mix van de cursus “Snel leren = leuk leren” en Actief leren leren. In de afbeelding hiernaast zie je waar Marjolein en ik mee aan de slag zijn geweest.

Wat heerlijk om als trainer een koffer vol (studie)vaardigheden en ontwikkeltools te hebben zodat je altijd maatwerk kunt leveren waardoor elke leerling of student goed op weg geholpen kan worden.

Marjolein heeft zowel over zichzelf als over de aanpak van haar huiswerk veel geleerd.

Werken vanuit je eigen talenten kost veel minder energie. Zij is nu minder tijd aan haar huiswerk kwijt en de tijd die ze besteedt, besteedt ze efficiënt én effectief, want de resultaten zijn flink verbeterd.

Na afloop kreeg ik per mail nog het volgende berichtje:

Beste Annemieke, Nog heel erg bedankt voor de super leerzame cursus. Ik vond het in het begin best eng dat ik minder tijd aan mijn huiswerk moest gaan besteden, maar dankzij jou is het gelukt. En het kost me nog minder energie ook! Dat mindmappen voor geschiedenis, aardrijkskunde en biologie is echt top en voor grammatica, wiskunde en natuurkunde vind ik een tekstschema fijn werken.

Ik kan nog steeds niet geloven dat ik nu drie keer zo snel lees en ook nog beter onthou wat ik lees, daar ben ik echt onwijs blij mee. En wat me denk ik het meeste rust geeft is het maken van goeie planningen met de Time 2 Planner. Ik weet dat ik het haal als ik op tijd begin en me aan mijn planning hou, ik zie nu veel minder tegen toetsen op. Nogmaals onwijs bedankt!

Groetjes Marjolein

Blij, trots en dankbaar dat ik dit werk mag doen en jongeren vanuit hun eigen kracht mag helpen beter, makkelijker en leuker te gaan leren, dan houden ze het tenslotte ook langer vol:-)

Op https://www.studielift.nl/ vind je alle informatie over onze trainersopleidingen, waarbij je in twee hele dagen alle ins and outs leert van de cursus en met een kant en klaar draaiboek direct na de opleiding aan de slag kunt met je eerste groepje middelbare scholieren of studenten.

De uitgebreide brochure trainersopleiding kun je aanvragen via deze link.


Auteur :Annemieke Groeneveld

Ik ben ontwikkelaar en trainster van de concepten "Snel leren = leuk leren", OP WEG NAAR de brugklas, Actief leren leren, Study SMART en het mentorprogramma Studielift123.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?