Studielift Blog | Vakantie in zicht, lekker lezen over GAMEN of SOCIAL MEDIA!
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Vakantie in zicht, lekker lezen over GAMEN of SOCIAL MEDIA!

01 juli 2019
Heerlijk, bijna vakantie, heb je weer lekker veel tijd om te lezen. Lezen? Echt niet!!!!

Niet? Wat jammer, want lezen kan zo leuk zijn….

Wat is er zo leuk en belangrijk aan lezen?

  • Lezen werkt ontspannend, je kunt lekker wegdromen in een goed verhaal.
  • Lezen vergroot je concentratie, verbeelding en creativiteit.
  • Lezen vergroot de woordenschat en je leert onbewust veel over grammatica, zinsopbouw en spelling (de kracht van herhaling!).
  • Met lezen kun je je identificeren met bepaalde karakters of emoties, waardoor je sociale ontwikkeling wordt gestimuleerd.

Ok, lezen is dus echt wel belangrijk, maar hoe krijgen we onze jeugd nu aan het lezen in de vakantie? De meest logische reden om iets te willen lezen is als het over een onderwerp gaat dat je aanspreekt. Dus waarom laten we onze kinderen en leerlingen niet een boek uitzoeken dat aansluit bij hun passie of hobby? Ik noem hier de twee meest voor de hand liggende thema’s van dit moment:

1. SOCIAL MEDIA
De hele dag bewegen ze vliegensvlug met hun duimen over hun smartphone om te appen, swipen, taggen, snapchatten, enzovoort. Dus waarom niet een leuk boek over Social Media lezen?

Via deze link vind je zeven boeken over internet en sociale media voor VO-leerlingen van onder andere Carry Slee, Mel Wallis de Vries en Dirk Bracke. Het zijn herkenbare verhalen over schoolse perikelen, liefde en vriendschap, gecombineerd met - voor de iets oudere lezer – een flinke hoop spanning. Maar belangrijker nog: ze leren kinderen voorzichtig om te gaan met alles wat zij online en op de social media uitvoeren.

Of wat dacht je van een boek over hun favoriete YouTube-vlogger? Lees de verhalen van Monica Geuze of Enzie Knol.

Tot slot nog een link naar een overzicht van jeugdboeken over internet en sociale media:

Bovenbouw basisschool: http://leesbevorderingindeklas.nl/subject/mediawijsheid


2. GAMEN
Jouw kanjer helemaal gek van gamen? Laat hem of haar dan eens een leuk of spannend boek lezen dat over gamers of over een game gaat.
  • Als je bijvoorbeeld meer wilt lezen over het bouwen van Minecraft steden of projecten:
  • Voor leerlingen basisonderwijs groep 6-8 is er bijvoorbeeld de Minecraftserie Strijd om elementia:


Voed je brein, lees en leef je passie en geniet van je vakantie!

Gaat het lezen niet echt lekker, langzaam en ongeconcentreerd? Dan is leren snellezen dé vaardigheid om te leren komend schooljaar!

3 redenen waarom jij graag wilt leren snellezen.


1. SNELLERE EN BETERE FOCUS. De eerste kracht van snellezen zit in het vergroten van de focus en concentratie. Wist je dat je normaalgesproken rond de zeven minuten nodig hebt om jouw hersenen volledig te laten focussen op iets? Stel dat je zonder goede focus en duidelijk doel een uur aan de slag gaat met je huiswerk. En in dit uur word je zes keer afgeleid door allerlei rommel op je bureau en geluiden en pushberichten van je mobiel. Dan ben je 6x7 = 42 minuten bezig geweest met je hersenen te laten focussen, en dus slechts 18 minuten met de daadwerkelijke taak. Hoe goed denk je dat je dan onthoudt wat je leest? Door sneller te lezen, focus je eerder op de taak waar je mee bezig bent en zo breng je de focusfase van 7 minuten terug naar 1 à 2 minuten.

2. BETER TEKSTBEGRIP DOOR SINGLETASKEN. Hoe groter deel van je werkgeheugen je inzet op het lezen van een stuk tekst, hoe beter je de inhoud begrijpt, de kern uit de tekst kunt halen en verbanden kunt leggen. Een normaal leestempo ligt rond de 200 woorden per minuut (wpm), dit noem je lezen op spreeksnelheid. Onze hersenen kunnen echter 1400 woorden per minuut lezen, dit heet lezen op denksnelheid. Als je dus ‘maar’ 200 wpm leest, gebruik je slechts 1/7e van je werkgeheugen en heb je dus 6/7e van je werkgeheugen over voor afleiding. Dit betekent dat je alle signalen uit je omgeving makkelijk opvangt en je dus snel bent afgeleid. Hoe sneller je dus gaat lezen, hoe groter gedeelte van je werkgeheugen je inzet op het lezen, hoe minder ruimte voor afleiding. Hierdoor vergroot je het percentage dat je onthoud, je tekstbegrip en kun je makkelijker na afloop van het lezen de hoofdgedachten benoemen.

3. MINDER LEESTIJD. En ja natuurlijk is het ook prettig als je meer kunt lezen in minder tijd zodat je voldoende tijd over houdt om opgaven te maken, toetsvragen te bedenken en daarnaast ook nog wat tijd overhoudt voor dingen die je echt leuk vindt, want huiswerk en studiewerk is nu eenmaal niet voor iedereen een hobby….

Onze trainers staan voor jou klaar, de meeste van hen starten in september weer met een nieuwe cursus “Snel leren = leuk leren”, je vindt hen via deze pagina.

Zelf trainer “Snel leren = leuk leren” worden? Volg onze trainersopleiding.

Heb je een vraag?
Ik beantwoord deze graag via info@studielift.nl

Ik wens je een hele fijne zomer vol leesplezier,
Annemieke GroeneveldAuteur :Annemieke Groeneveld

Ik ben ontwikkelaar en trainster van de concepten "Snel leren = leuk leren", OP WEG NAAR de brugklas, Actief leren leren, Study SMART en het mentorprogramma Studielift123.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?