Studielift Blog | Ik hoef geen agendaaaaa!
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00
Zoekwoorden

Ik hoef geen agendaaaaa!

01 september 2022

Met de start van een nieuw schooljaar start ook direct weer de strijd om een agenda, zowel thuis als op school, want ja, wat moet je met een agenda als je Magister of Somtoday hebt?

Het is een hardnekkige mythe om te denken dat je vanuit Magister of Somtoday prima je huiswerk kunt managen, maar dat is niet zo!

De Elektronische LeerOmgevingen (ELO’s) zijn handig voor docenten om het huiswerk en toetsen te noteren, maar om goed te plannen zijn ze helaas niet geschikt. Bij elk team mentoren dat ik train op scholen ontstaat de discussie, wel of geen papieren agenda verplichten?

Gelukkig stappen steeds meer scholen weer over op een (verplichte) papieren planagenda en dat is niet voor niets!

Laten we even de voordelen van een papieren planagenda op een rij zetten.

  • In een planagenda kun je huiswerk en planning apart van elkaar noteren, waardoor je per dag goed overzicht hebt in je taken.
  • De planagenda brengt geen verleidingen met zich mee. Digitaal plannen via een app op je mobiel of online op je laptop brengt leerlingen enorm in de verleiding om ook nog ‘even’ de Social media te checken. Leerlingen aanmoedigen huiswerk te maken zonder mobiel is kansloos als het huiswerk in de mobiel staat!
  • Opgegeven huiswerk in de ELO zegt niets over de tijd die jij nodig hebt om alles op tijd af te krijgen. Door vanuit het 5-stappenplan voor een effectieve planning te werken, is elke geplande taak binnen een afgepast leerblok te voltooien. Dit betekent dat leerlingen direct na school zien hoeveel tijd zij die dag nodig hebben voor hun huiswerk.
  • Online wordt het huiswerk vaak alleen gezien voor de volgende dag of twee dagen, waardoor leerlingen er veel te vaak te laat achter komen dat er een toets is opgegeven. Vooruitzien is nog altijd regeren 😉.


Maar wat is een goede planagenda? Zelf werk ik heel graag met de Studielift planagenda (iets van 'wij van wc-eend' 😊), omdat het veel schrijfruimte biedt en duidelijk overzicht geeft van zowel het huiswerk als de daaruit voortvloeiende taken.

Het 5-stappenplan voor een effectieve planning is volledig geïntegreerd in deze planagenda en elke maand start met een maandoverzicht (voor toetsen en so’s!) en een reflectiepagina, zodat leerlingen elke maand even stil kunnen staan bij wat goed gaat en waar nog aan gewerkt moet worden. Per vak kunnen ze aangeven waar zij de komende maand aan gaan werken.

Ook voor bovenbouwleerlingen, die met planners en PTA’s werken, is een goede planagenda onmisbaar, aangezien zij nog veel beter hun grote taken over een langere termijn moeten zien te plannen, organiseren, maken en leren.

Benieuwd naar deze effectieve planagenda? Via deze link kun je hem digitaal doorbladeren, zodat je precies kunt zien hoe de planagenda is opgebouwd.


Ik wens je een mooi en succesvol schooljaar, met veel inzicht en overzicht 👍.

Annemieke Groeneveld
info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld - Eigenaar Studielift BV

Ik ben ontwikkelaar en trainer van de all-in one mentormethode Studielift123 en de concepten ‘Snel leren = leuk leren’, ‘Actief leren leren’ en OP WEG NAAR de brugklas. Mijn passie voor leren komt in al mijn werkzaamheden tot uiting en zo hoop ik anderen te inspireren om met meer plezier en gemak te leren plannen, organiseren en leren.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?