Studielift Blog | De Gouden cirkel van invloed
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

De kracht van de cirkel van invloed en betrokkenheid

03 september 2018

Helaas, de zomervakantie zit er op. Alle scholen zijn weer gestart. Had jij zin om weer naar school te gaan? Al je vrienden en vriendinnen weer zien, nieuwe vakken, boeken en docenten, leuk toch? Niet?

Sta jij wel eens stil bij de redenen waarom je school wel of niet leuk vindt? Dat kan jou namelijk enorm helpen om je motivatie voor school te vergroten.

Neem heel even de tijd voor de twee volgende vragen:

A - Wat vind ik leuk aan school?

 • 1. --
 • 2. --
 • 3. --
 • B - Wat vind ik vervelend aan school?

 • 1. --
 • 2. --
 • 3. --

 • Natuurlijk hoop ik dat het eerste rijtje een stuk langer is dan het tweede rijtje. Maar laten we jouw tweede rijtje eens goed bekijken en verdelen in twee nieuwe rijtjes:

  C - Op welke vervelende dingen heb ik geen invloed?

 • 1. --
 • 2. --
 • 3. --
 • D - Op welke vervelende dingen heb ik wel invloed?

 • 1. --
 • 2. --
 • 3. --


 • Hoe ga jij nu om met de dingen waar je invloed op uit kunt oefenen? Ken jij de cirkel van invloed en betrokkenheid?

  Deze cirkel is bedacht door Stephen Covey en helpt je onder andere om anders te kijken naar dingen waar jij je aandacht op richt en jij jouw energie in steekt.

  Cirkel van betrokkenheid: Vaak ben je bezig met dingen waar je eigenlijk niets aan kunt veranderen, maar die jou wel veel energie kosten. Je hebt er geen invloed op omdat het een soort éénrichtingsverkeer is. Het levert een hoop frustratie op als je dingen probeert te veranderen die je helemaal niet kunt veranderen. Kijk nog eens naar jouw rij C. Herken jij de cirkel van betrokkenheid bij deze punten?


  Cirkel van invloed
  : In deze cirkel zitten de dingen waar je wél invloed op hebt. Je kunt hierbij denken aan het plannen van je toetsweek zodat je alles op tijd af hebt en stress voorkomt. Of het vragen om hulp bij een vak waar je onvoldoende voor staat. Hoe meer dingen je doet die binnen jouw cirkel van invloed liggen, hoe minder teleurstellingen en frustraties je hebt en hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Kijk nu nog eens naar jouw rij D. Herken jij de cirkel van invloed bij deze punten?

  Binnen je cirkel van invloed heb je de meeste kans om dingen naar je hand te zetten. Daar kun je dan het beste ook je energie in steken. Dat betekent niet dat je de invloed van de cirkel van betrokkenheid maar moet laten gebeuren! Het betekent dat je het beste een keuze kunt maken om je energie te steken in zaken waar je invloed op uit kunt oefenen.

  Laten we een voorbeeld nemen: je hebt op maandag een lange lesdag met ook nog twee tussenuren, terwijl je ’s avonds moet trainen en dus weinig tijd hebt om huiswerk te maken. Logisch dat je daar van baalt!
  De tussenuren zijn een feit, je kunt hier in principe niets aan veranderen. Maar waar je wél invloed op hebt is het feit dat je op maandag na school nauwelijks tijd hebt om huiswerk te maken en hoe je met deze tussenuren omgaat. Zorg dat je in je planning de twee tussenuren iedere week meeneemt als huiswerktijd en dat je op maandag altijd je spullen bij je hebt om het huiswerk voor dinsdag en/of woensdag te maken in de betreffende tussenuren. Zo worden je tussenuren nuttige huiswerkuren en fiets je op maandag met een goed gevoel naar huis. Huiswerk (grotendeels) af en dus alle tijd om lekker te gaan sporten.

  Begin je nieuwe schooljaar goed en richt je aandacht en energie op zaken waar je invloed op hebt want je weet: een goed begin, is het halve werk!

  Ik wens je een mooi en succesvol schooljaar.

  Annemieke Groeneveld

  Wil je meer en makkelijker leren in minder tijd -> https://www.studielift.nl/CURSIST/snel_leren_is_leuk_leren.html

  Zit je bovenbouw havo-vwo -> https://www.studielift.nl/CURSIST/actief_leren.html

  Trainer worden van onze concepten -> https://www.studielift.nl/TRAINER/opleiding.html

  Cursusboeken bestellen -> https://www.studielift.nl/CURSIST/webshop.html

  Informatiebrochure aanvragen -> https://www.studielift.nl/TRAINER/informatiebrochure.html

  Een vraag? -> info@studielift.nl

  Auteur :Annemieke Groeneveld - Eigenaar Studielift BV

  Ik ben ontwikkelaar en trainer van de all-in one mentormethode Studielift123 en de concepten ‘Snel leren = leuk leren’, ‘Actief leren leren’ en OP WEG NAAR de brugklas. Mijn passie voor leren komt in al mijn werkzaamheden tot uiting en zo hoop ik anderen te inspireren om met meer plezier en gemak te leren plannen, organiseren en leren.

  Laat een bericht achter

  Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?