Studielift Blog | Leerzaam cadeau voor volgend schooljaar
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Voed het leerbewustzijn van je leerlingen

01 augustus 2023

Dit vijfluik hangt bij mij aan de muur in de woonkamer en dat is niet voor niets 😉.
Vorige week besprak ik met iemand alles wat ik doe vanuit Studielift. Hij vroeg mij wat de kracht is van wat ik doe en zonder enige twijfel gaf ik aan dat de kracht van mijn concepten zit in het combineren van vaardigheden tot een sterker geheel.

Het gaat niet om het aanleren van losse vaardigheden, maar om beter inzicht in wat school en huiswerk inhoudt en hoe je alles wat je leert, zo effectief en makkelijk mogelijk verwerkt.

Vaardigheden zijn slechts de ondersteuning van het ‘leerbewustzijn’.

Hij lachte en wees naar het vijfluik, waar hij recht op keek. “Wat jij doet hangt hier letterlijk aan de muur, hoe mooi is dat? Elk paneel is mooi en sterk van zichzelf, maar de combinatie van de vijf maakt het een inspirerend geheel”.

Wat een mooie metafoor voor mijn concepten, want dat is precies hoe ik daar naar kijk.

Dit vijfluik is een visualisatie van Studielift's succesvolle huiswerk 'toetsklaar' zetten:

  • Plannen is een onmisbare vaardigheid, maar als ik niet weet wat ik in mijn geplande tijd ga doen, heeft een planning maken weinig zin.
  • Effectieve aantekeningen maken in de les heb je nodig om de leerstof te begrijpen en om een goede samenvatting te kunnen maken, zodat je thuis de oefenopdrachten kunt maken.
  • Snellezen is dé manier om je in deze tijd beter te focussen en om beter verbanden in teksten te zien en dus om beter te kunnen samenvatten. Maar zonder verdere verwerking van de theorie na het lezen, is de kennis in no time weer verdwenen uit je kortetermijngeheugen.
  • Mindmappen is een krachtige leertechniek om in eigen woorden leertekst goed weer te geven, zodat je het kunt toepassen tijdens toetsen. Maar zonder koppeling van begrippen en vertaling naar toetsen is het te summier.
  • Leer- en mindmapkaartjes inzetten voor begrippen, woorden en toetsvragen werkt zeer effectief, mits je deze koppelt aan je mindmap.


En door het combineren van bovenstaande vijf stappen in een effectieve training maakt inmiddels een breed netwerk van trainers tal van leerlingen bewust in wat ‘leren’ inhoudt en hoe zij dit het beste vorm kunnen geven.

Mooi hoe de inrichting van je huis zo’n sterke link heeft met wie je bent en wat je doet 😊.

Wil jij het nieuwe schooljaar jouw leerlingen de beste start geven om tot effectief leren te komen, volg dan één van mijn opleidingen, waarin ik jou zelf alle vaardigheden aanleer, zodat jij ze goed over kunt dragen aan jouw leerlingen. Meer informatie:

‘Snel leren = leuk leren’ - efficiënt leren voor leerlingen van brugklas tot eindexamen; snellezen, mindmappen, plannen, geheugentechnieken en huiswerk ‘toetsklaar’ zetten.

‘Actief leren leren’ - actief en effectief leren door te werken aan zowel leerhouding (competenties, mindset, motivatie, reflecteren) als aan het leergedrag (8 leertechnieken, taxonomie van Bloom, toetsen voorbereiden) voor leerlingen vanaf 3 havo.

Ik wens je een fijne dag,

Annemieke Groeneveldinfo@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld - Eigenaar Studielift BV

Ik ben ontwikkelaar en trainer van de all-in one mentormethode Studielift123 en de concepten ‘Snel leren = leuk leren’, ‘Actief leren leren’ en OP WEG NAAR de brugklas. Mijn passie voor leren komt in al mijn werkzaamheden tot uiting en zo hoop ik anderen te inspireren om met meer plezier en gemak te leren plannen, organiseren en leren.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?