Studielift Blog | Huiswerk: lezen -> leren -> begrijpen -> toepassen
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Huiswerk: lezen -> leren -> begrijpen -> toepassen

01 april 2021

Huiswerk maken en leren is voor veel leerlingen makkelijker gezegd dan gedaan. Als je vijf vakken huiswerk hebt voor de volgende dag, waar moet je dan mee beginnen?

Goed met je huiswerk omgaan heeft met meerdere factoren te maken. Veel van deze factoren zijn verwerkt in de 6-wekelijkse cursus ‘Snel leren = leuk leren’. In deze blog vertel ik wat er allemaal voorbij komt tijdens de cursus.

Natuurlijk gaan we eerst aan de slag met de randvoorwaarden: motivatie, doelen stellen en een opgeruimde huiswerkplek. Waarvoor zit jij op school? Wat wil je later worden? Wat wil je allemaal kunnen doen als je volwassen bent en hoe ga je daarvoor zorgen? Doelen stellen helpen je om je te motiveren beter met je huiswerk om te gaan. Elke succesvolle ondernemer, sporter of muzikant is succesvol geworden door het stellen van doelen, een enorme dosis motivatie en een flink portie discipline en doorzettingsvermogen. Ook voor een succesvol schooljaar kunnen doelen je helpen stap voor stap beter te worden in je schoolwerk of studie.

Als onderdeel van het thema focus en concentratie kijken we kritisch naar onze huiswerkplek. Als je weet dat het gemiddeld 7 minuten duurt voordat je volledig gefocust bent op een taak, begrijp je ook dat in één uur 6 appjes bekijken en een bureau vol met spullen niet echt bevorderlijk is voor je concentratie. Hoeveel afleiders liggen er op en rond jouw huiswerkplek?

Wist je dat je in drie keer een half uur leren met tussendoor een korte pauze méér leert en onthoudt dan dat je in één keer drie uur achter elkaar zit te blokken?

En dan plannen..... we plannen met onze prefrontale cortex die pas volledig ontwikkeld is rond ons 23e levensjaar en dan vragen we van onze middelbare scholieren om "even" een vak of 12-15 bij te houden qua huiswerk. Logisch dat dat niet altijd goed gaat. Dus plannen is een belangrijk onderdeel van de cursus en dit loopt als rode draad door alle lessen heen. Inzicht in hoe je week eruit ziet en hoe lang je over je verschillende vakken doet helpt je om SMART te plannen. Eerst 1 toets in kaart brengen en dan uitbouwen naar een volle toetsweek. We werken hierbij met alle planners en schema’s van 'handig om te hebben' zodat leerlingen na de cursus altijd met dezelfde manier van plannen door kunnen gaan.


Dan komt het echte werk: hoe leer je effectief én efficiënt?

Door leerlingen letterlijk te laten zien hoe zij met hun schoolboeken om kunnen gaan, en hoe zij de theorie uit de boeken in hun eigen woorden kunnen samenvatten in een mindmap, maakt hun leerstijl een veranderingsproces door van lezen->leren->begrijpen->toepassen.

Snellezen, mindmappen en geheugentechnieken worden hierbij geïntegreerd en zo werkt elke cursist aan zijn of haar eigen ideale leermethode. Tijdens de zes lessen pas je alles wat je leert direct toe op je huiswerk zodat je meteen in de praktijk kunt toetsen of de nieuwe vaardigheden bij je passen en je op weg helpen naar meer en makkelijker leren in minder tijd. Trainers kunnen zo zes weken lang monitoren of de geleerde vaardigheden worden begrepen, geoefend en op de juiste manier worden ingezet bij het huiswerk maken.

Op deze pagina vind je alle informatie over opleiding, waarbij je in twee hele dagen in Utrecht of drie dagdelen online alle ins and outs leert van de cursus en met een kant en klaar draaiboek direct na de opleiding aan de slag kunt met je eerste groepje middelbare scholieren of studenten. Sta je voor de klas? Dan krijg je tevens een draaiboek van 12 lessen van 40 minuten om de cursus aan jouw (mentor)klas te kunnen geven.

Heb je vragen? Ik beantwoord ze graag via info@studielift.nl


Ik wens je een fijne dag,
Annemieke Groeneveld
info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld

Ik ben ontwikkelaar en trainster van de concepten "Snel leren = leuk leren", OP WEG NAAR de brugklas, Actief leren leren, Study SMART en het mentorprogramma Studielift123.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?