Studielift Blog | Van zwak VMBO-tl niveau naar ruim havo-niveau in drie maanden tijd!
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Van zwak vmbo-tl niveau naar ruim havo-niveau in drie maanden tijd!

01 oktober 2019
Eén van de leerlingen die mij altijd het meest is bijgebleven is Eva. Eva kwam bij mij de cursus “Snel leren = leuk leren” volgen in januari 2013. Zij zat in klas 2 havo en volgens haar moeder zou ze 3 havo absoluut niet gaan redden, als zij zo door zou gaan met haar schoolresultaten.

Eva stapte de eerste les tiptop verzorgd mijn cursuskamer binnen. Mooie zachte make-up en nagels waar ik steil van achterover sloeg. Dat waren gewoon kunstwerkjes op zich. Verbaasd vroeg ik of zij haar nagels zelf had gedaan, waarop zij trots knikte.

‘Mooi’, dacht ik glimlachend in stilte, ‘aan concentratie en focus heeft deze dame dus in ieder geval geen gebrek😊’.

Eva kwam zeker niet gemotiveerd naar de cursus, ze had in de brugklas een jaar lang huiswerkbegeleiding gehad, wat in haar ogen weinig zin had, en waar zij regelmatig niet op kwam dagen. Ze ploft dan ook neer op een stoel met een blik van ‘en wat denk jij dat jij mij kunt leren?‘

En dat is waarom Eva bofte, want juist dit soort leerlingen vind ik de leukste en mooiste uitdaging aan mijn tafel!

Eén van de dingen die ik bespreek bij de start van de eerste les is de fantastische uitspraak van Albert Einstein: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. En die uitspraak zet leerlingen vaak aan het denken. En Eva besefte heel goed dat hoe zij haar schoolwerk tot dan toe had aangepakt, haar weinig goeds zou gaan brengen.

Enthousiast begon ik vervolgens met snellezen, waarbij ik Eva vooral niet te veel aandacht schonk, maar wel goed observeerde. Haar rechter wenkbrauw ging in het begin regelmatig omhoog (als in ‘wat jij vertelt is onzin’) maar na een half uur en de tweede leestest, waarbij zij direct 85 woorden per minuut sneller las, gingen beide wenkbrauwen tegelijkertijd, op een verbazende manier, omhoog.

En zo ging het met alle vaardigheden die wij bespraken. Opmerkingen als ‘dat plannen werkt niet voor mij’ en ‘mindmappen is niet mijn ding’ kwamen steevast van de kant van Eva, maar toch had zij iets in zich waardoor zij wel meedeed en thuis met de vaardigheden aan de slag ging. En met resultaat!


Na drie weken kwam ik haar moeder tegen en die zei letterlijk: “Ik weet niet wat je met mijn dochter aan het doen bent, maar haar cijfers vliegen omhoog!”. En toen waren we slechts op de helft van de cursus! Eva ervaarde letterlijk wat efficiënt leren is en hoe je in minder tijd meer huiswerk kunt doen en daarbij ook nog betere resultaten kunt halen.

Door het gecombineerd toepassen van een slimme, haalbare planning, snellezen en mindmappen kunnen leerlingen echt veel efficiënter en effectiever leren leren, en Eva is daar wat mij betreft een prachtig bewijs van.

Haar cijfers schoten werkelijk omhoog en eind april besprak de mentor van haar klas hoever de leerlingen ervoor stonden en naar welk niveau ze het jaar daarop zouden gaan op basis van dat moment.

Eva was als laatste aan de beurt, en ze kneep hem behoorlijk. ‘Wat als ik niet doorga naar 3 havo, dan ben ik mijn vriendinnen kwijt’ schoot door haar hoofd.

De mentor keek Eva aan en zei:


“Wat er met jou gebeurd is de afgelopen maanden, weet ik niet, maar jij bent momenteel de beste van de klas en je gaat zeker door naar 3 havo!”


Wat waren Eva en haar ouders opgelucht en wat was ik trots dat zij haar negatieve houding zo had weten om te buigen met zulke prachtige resultaten tot gevolg.

Eva’s moeder heeft als dank bijgaande video voor mij opgenomen: https://www.youtube.com/watch?v=e8-plcB95vU&t=2s

En hoe gaat het nu met Eva? Zij heeft een prachtige hbo-opleiding afgerond en is met een mooie, uitdagende baan gestart.

Gun jij jouw leerlingen ook om meer en makkelijker te leren leren in minder tijd? Word dan trainer “Snel leren = leuk leren” en help hen hun weerstand te overwinnen met behulp van deze effectief bewezen leermethode.

Meer informatie over de cursus of trainersopleiding “Snel leren = leuk leren” vind je via https://www.studielift.nl/TRAINER/opleiding.html.

Voor vragen of informatie kun je terecht via info@studielift.nlFijne dag, Annemieke Groeneveld
Studielift

info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld

Ik ben ontwikkelaar en trainster van de concepten "Snel leren = leuk leren", OP WEG NAAR de brugklas, Actief leren leren, Study SMART en het mentorprogramma Studielift123.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?