Hoe ziet het ideale lesritme eruit voor jouw leerlingen op een manier dat ze actief betrokken zijn bij de les en tijdens de les al leren?
Ik heb al vaker geschreven dat leerlingen zo’n 70% van het leerwerk voor een toets in de klas kunnen doen, mits ze actief aantekeningen maken en deze goed verwerken.
Hoe kun jij leerlingen hierbij ondersteunen?
Door een vast lesritme aan te houden.
De kracht van herhaling zorgt ervoor dat leerlingen uiteindelijk actiever en effectiever werken tijdens jouw lessen.
1. VOORKENNIS ACTIVEREN
Start de les met een energizer om voorkennis te activeren. Wat weten de leerlingen nog van de vorige paragrafen?
Heb je zelf een ‘toetsklare’ mindmap of breinschema gemaakt, laat dan de opbouw tot nu toe zien, zodat duidelijk wordt dat ze aan een totaalplaatje van het hele hoofdstuk werken.
Begin je met een nieuw hoofdstuk, bespreek dan kort een eerder hoofdstuk m.b.t. hetzelfde onderwerp als het hoofdstuk dat nu behandeld gaat worden.
2. INSTRUCTIE - ACTIEF AANTEKENINGEN MAKEN
Tijdens jouw uitleg laat je je leerlingen actief aantekeningen maken in een aantekenmindmap, Cornell-schema of FOCUSnotes.
Enkel zaken overschrijven van het bord is een automatisme, waardoor leerlingen niet actief met de lesstof bezig zijn. Hierdoor beklijft de theorie niet, wat wel het geval is bij het maken van aantekeningen in eigen woorden.
In het e-book 'Een klas vol actieve leerlingen' vind je kant-en-klare werkbladen van het Cornell-schema en de FOCUSnotes.
3. HUISWERK NOTEREN EN PLANNEN
Na de instructie bespreek je het huiswerk en geef je je leerlingen een paar minuten de tijd om dit huiswerk direct in te plannen. Hierbij gaat het dus niet alleen maar om het noteren wat er wanneer af moet zijn, maar om het inplannen van het huiswerk, verdeeld over meerdere leerblokken.
4. AANTEKENINGEN SAMENVATTEN
Dit is misschien wel de belangrijkste stap van de les. Laat leerlingen vanuit hun aantekeningen (Cornell/mindmap/FOCUSnotes) de les samenvatten. In de FOCUSnotes kunnen ze direct een mindmap/breinschema-tak maken, zodat ze deze thuis makkelijk en snel over kunnen zetten op hun totale mindmap/breinschema van het hele hoofdstuk. Nu wordt duidelijk of ze de uitleg hebben begrepen en kunnen navertellen waar de les over ging.
5. STARTEN MET HUISWERK OF GROEPSACTIVITEIT
Tijd over? Nu mag er gestart worden met opgaven voor het huiswerk maken.
Je kunt de les ook samen afsluiten met bijvoorbeeld de Kernwoordenbingo, bespreek de belangrijkste begrippen (hoofdzaken) uit de les of laat leerlingen een korte presentatie houden over de les.
Of laat je leerlingen per paragraaf een kwartet maken, dan hebben ze vlak voor de toets een mooi kwartetspel om extra te oefenen 👍.
Door een vast lesritme aan te houden weten leerlingen wat er gaat komen en wat er van hen verwacht wordt.
Laat een bericht achter